سخن نخست

مرور مسائل و مشکلات کلان‌شهرها نشان می‌دهد که این شهرها با دو گروه چالش یکی ناشی از تراکم مشکلات قدیمی و دیگری ناشی از تبعات زمانه جدید در زیست شهری روبرو هستند برای حل این مشکلات به نظر می‌رسد نوع مواجهه دستگاه حکمرانی و در راس آن شهرداری‌ها باید دچار تحول و پوست اندازی شود این تحول در بطن و متن خود نیاز به یک عنصر محرک و موثر دارد که همانا علم ورزی و آغوش گشودن به سمت پژوهش‌های کاربردی راهبردی است.

مجموع این دو گروه از مشکلات، مسائل و چالش‌های بسیاری پیش روی ما فهرست می‌کند، مسئله خاک و فرونشست زمین، آلودگی‌های صوتی و بصری، آلودگی هوا و ریزگردها، ترافیک و مشکلات حمل و نقل، بحران مسکن، مسائل مرتبط به فرهنگ، اقتصاد شهری و بودجه‌های پایدار جهت مدیریت شهری، تاب آوری شهری، مسئله جمعیت و مهاجرت نگاه آینده پژوهانه نسبت به آینده شهر. در برابراین انبوه مشکلات در هم تنیده راهی جز استفاده از نظریات علمی، پژوهش‌های کاربردی و بکارگیری آراء نظرات نخبگان و اندیشمندان نیست.

برای حل مسائل شهری، باید به مسیرهای نوآورانه و ابتکاری روی آورد. حرکت به سمت مفاهیمی مانند شهر هوشمند و بهره‌گیری از ظرفیت‌های جدیدی که هوش مصنوعی در اختیار مدیران و کارشناسان قرار می‌دهد، امکان تحلیل سریع و مناسب چالش‌ها و ارائه راه‌حل‎های موثر را فراهم می‌کند و این امر اجتناب ناپذیر است.

مرکز مطالعات وبرنامه‌ریزی شهر تهران با کسب تجربه از برگزاری "شانزده دوره جشنواره پژوهش و نوآوری در مدیریت شهری " برنامه‌ریزی لازم برای برگزاری جشنواره هفدهم را در حال انجام دارد تا ضمن تشویق محققان برجسته و نوآور از نتایج تحقیقات و ابتکارات اساتید و دانش پژوهان در حوزه مدیریت شهری بهره لازم را ببرد.

امید است با مشارکت کسترده محققان و دانشگاهیان کشور در رشته‌های مختلف اهداف کلان جشنواره هفدهم در مسیر پیشرفت کلان شهرهای ایران اسلامی محقق گردد

علیرضا رهایی

دبیرعلمی جشنواره

video